logo

Chwostka wspaniała

Chwostka wspaniała (Malurus splendens) to gatunek ptaka z rodziny chwostkowatych. Wyróżniamy trzy podgatunki:

  • M. s. splendens - chwostka wspaniała,
  • M. s. callainus - chwostka lazurowa,
  • M. s. melanotus - chwostka turkusowa.

Ubarwienie godowe samca niebieskie z czarną maską i obrożą na piersi, samica brązowawa z niebieskim ogonem. Samiec w szacie spoczynkowej upodabnia się do samicy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 12-14 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, zjada nasiona i owoce.

Rozmnażanie

Buduje zamknięte gniazdo z bocznym wejściem. Do lęgów przystępuje dwa razy w sezonie. w złożeniu 2-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 3 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2020-12-28, GAT-11132




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaChwostka rudoskrzydła
Malurus lamberti
ikonaChwostka szafirowa
Malurus cyaneus
Chwostkowate
Chwostkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.