Logo Media Nauka
PL

Cyraneczka

Cyraneczka (Anas crecca) to najmniejszy przedstawiciel blaszkodziobych gniazdujących w Polsce. Ma krępą budowę ciała. Samiec ma brązową głowę z zielonym polem po bokach głowy z jasną obwódką. Pod skrzydłami po bokach ciała znajduje się biały pasek, zaś na podogoniu występuje żółta plama z czarną obwódką. Samica ma pomarańczowe krawędzie u nasady dzioba, jest ubarwiona niepozornie, wierzch brązowawy z prążkowaniem, spód jasny. Na skrzydłach obu płci znajduje się zielone lusterko.

Cyraneczka (Anas crecca)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cyraneczka
Nazwa łacińska
Anas crecca
Nazwy obce
angielska: Common Teal, Green-winged Teal, Eurasian Teal, Teal
niemiecka: Krickente
czeska: Čírka obecná
francuska: Sarcelle d'hiver
hiszpańska: Cerceta común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cyraneczka - mapa występowania na świecieCyraneczka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 34 cm do 38 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 58 cm do 64 cm.
Ciężar: od 200 g do 500 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Lubi w okresie lęgowym małe zbiorniki wodne, najlepiej w sąsiedztwie lasu. Poza tym okresem tworzy stada, które przebywają na różnych zbiornikach wodnych, także na wybrzeżu Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Jest aktywny za dnia i w nocy. Kaczki te nierzadko przebywają w towarzystwie krzyżówek.

Pożywienie

Kaczka ta pokarm odcedza z mułu i błota za pomocą dzioba. Zjada nasiona roślin, bezkręgowce, w tym owady, mięczaki i skorupiaki.

Rozmnażanie

Do lęgów przystępuje raz w roku od połowy kwietnia do czerwca. Samica składa 7-11 (czasem do 15) jaj w gnieździe na ziemi pod osłoną roślinności i sama je wysiaduje przez 21-23 dni. Po miesiącu pisklęta są zdolne do lotu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek łowny. Podstawowe zagrożenie dla tego gatunku to utrata terenów lęgowych.

Ciekawostki

Ptaki te połykają kamyki (gastrolity). Niestety śrut myśliwski mylą z ziarnem i kaczki ulegają poważnym zatruciom ołowiem.

Kaczki te też ulegają masowym zatruciom jadem bakterii beztlenowych, które namnażają się w płytkich zbiornikach zanieczyszczanych odpadami organicznymi.

Cyraneczka jest najmniejszym naszym przedstawicielem blaszkodziobych, który odbywa u nas lęgi

Cyraneczka jest znana z bardzo popularnej piosenki ludowej, którą wykonuje zespół Mazowsze. Oto jej początkowe słowa:

Cyraneczka nie ptak, dziewczyna nie ludzie
Po co dogaduje?
Przecie mnie miłuje

Łoj nie, nie śpiwaj tak, bo śpiwasz na łopak
Serce mi truje, choć mnie miłuje
Niedobry jest ten mój chłopak
Serce mi truje, choć mnie miłuje
Niedobry jest ten chłopak

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-12, GAT-798

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
cyraneczka
  

Okres występowania w Polsce cyraneczki.

         

Samica cyraneczki składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.