Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Krzyżówka
(Anas platyrhynchos)

Krzyżówka (Anas platyrhynchos) to bardzo popularna w Polsce i całej Europie dzika kaczka, od której wywodzi się kaczka domowa. Samiec i samica są tej samej wielkości.

Samiec w okresie godowym bogato ubarwiony (zdjęcie po prawej) z zieloną głową, charakterystyczną białą obrożą na szyi oraz niebieskimi lusterkami na skrzydłach, ubarwienie samicy charakteryzuje się wieloma brązowymi plamkami. Poza okresem godowym upierzenie obu płci jest podobne, kaczor posiada bardziej żółty dziób.

Krzyżówka (Anas platyrhynchos)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Krzyżówka (Anas platyrhynchos)
Nazwy obce
angielska: Mallard, Northern Mallard, Common Mallard
niemiecka: Stockente
czeska: Kachna divoká
francuska: Canard colvert
hiszpańska: Azulón, ánade real
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krzyżówka - mapa występowania na świecieKrzyżówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 50 cm do 60 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 75 cm do 100 cm.
Ciężar: od 750 g do 1.57 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Krzyżówka kwacze jak kaczka domowa.
Jaja
Średnie wymiary:
56,8 mm × 41,2 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, Azja, Ameryka Północna, Północna Afryka, Południowa Australia. Zasiedla wszelkiego rodzaju wody słodkie, ale także zatoki morskie. Żyje zarówno w bliskiej obecności człowieka jak i z dala od osiedli ludzkich.

Tryb życia i zachowanie

Niektóre krzyżówki zimują w Polsce, ale większość z nich odlatuje z kraju na zimę w listopadzie. Krzyżówki wracają do Polski już połączone w pary od połowy lutego do początku marca. Podczas nurkowania zanurza głowę, szyję oraz część tułowia, a kuper unosi się pionowo do góry. Doskonale lata. Lot jest szybki. Podczas lotu skrzydła wydają poświst.

Pożywienie

Krzyżówki odżywiają się roślinami, nasionami oraz drobnymi organizmami wodnymi (drobne bezkręgowce, czasem płazy i ryby). Żerują zarówno na lądzie jak i w wodzie.

Rozmnażanie

Wiele par łączy się już jesienią. Okres godowy trwa od lutego do czerwca. To gatunek monogamiczny. Kaczki te gniazda budują na ziemi w niewielkiej odległości od wody lub w dziuplach drzew. Samice składają od 7 do 13 żółtoszarych lub zielonkawych jaj. Wysiadywaniem, które trwa 27-28 dni i wychowywaniem (opieka trwa do 60 dni) młodych zajmuje się tylko samica. Jeżeli samica musi odejść od gniazda z jajami, przykrywa je puchem lub opryskuje kałem, zniechęcając tym samym intruza do zniszczenia jaj. Pisklęta są zagniazdownikami. Dojrzałość płciową osiągają po 1 roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to gatunek łowny z okresem ochronnym.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2009-04-19, GAT-1


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
krzyżówka
 tlo-ikonatlo-ikona         

Krzyżówki, które zimowały poza naszym krajem przylatują do Polski.

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Krzyżówki składają jaja.

          tlo-ikona 

Krzyżówki odlatują na zimowiska, część zostaje w kraju.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.