Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Rożeniec
(Anas acuta)

Rożeniec (Anas acuta) to bardzo rzadki ptak w naszym kraju, jednocześnie jedna z najpiękniejszych kaczek występujących w Polsce. Ma smukłą budowę ciała, cienką szyję, dość długi ogon. Samiec w szacie godowej ma brązową głowę, po bokach głowy występuje biały pasek, dziób ma niebieskawy kolor z czarnym paskiem. Ciało z wierzchu i z boku jest szare. Barkówki są wydłużone i mają kolor szaro-czarny. Szyja z przodu, pierś oraz spód są jasne. Podogonie jest czarne, nieco wcześniej znajduje się kremowe pole. Samica ubarwiona jest niepozornie, w kolorach brązu i szarości. Samiec w szacie spoczynkowej upodabnia się do samicy.

Rożeniec (Anas acuta)
Samiec rożeńca © Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rożeniec (Anas acuta)
Nazwy obce
angielska: Northern Pintail, Pintail
niemiecka: Spießente
czeska: Ostralka štíhlá
francuska: Canard pilet
hiszpańska: ánade rabudo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Rożeniec - mapa występowania na świecieRożeniec - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 61 cm do 76 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 80 cm do 95 cm.
Ciężar: od 400 g do 1.3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest szeroko rozpowszechniony na świecie. Występuje na wszystkich kontynentach poza Australią i Antarktydą, w Ameryce Południowej występuje jedynie na północy kontynentu. W Polsce jest skrajnie nieliczny lęgowy (mniej niż 200 par), jednak podczas przelotów można podziwiać osobniki z północy. Najczęściej dzieje się to wiosną w dolinach dużych rzek i płytkich zbiornikach wodnych.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. W okresie rozrodu żyje w parach, poza tym żyje w stadach. Jest aktywny za dnia i w nocy. Ptak ten potrafi nurkować, zwykle tylko zanurza się do połowy ciała.

Pożywienie

Zjada drobne bezkręgowce, małe płazy i ryby, a w okresie jesienno-zimowym przyjmuje głównie pokarm pochodzenia roślinnego, zbierany z powierzchni wody, spod jej powierzchni lub na ziemi.

Rozmnażanie

Gniazdowanie rozpoczyna się z końcem kwietnia lub z początkiem maja. Wyprowadza jeden lęg w roku. Związek samca i samicy trwa krótko - do momentu rozpoczęcia inkubacji, która trwa 22-24 dni. Gniazdo jest ukryte pośród roślinności na ziemi. Samica składa od 6 do 9 (wyjątkowo do 12) jaj. Młode uzyskują zdolność lotu po 40-45 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje siępod ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-13, GAT-800


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
rożeniec
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Okres występowania w Polsce rożeńce.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Rożeńce przystępują do lęgów.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.