Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Cyranka
(Anas querquedula)

Cyranka (Anas querquedula) to rzadki w Polsce ptak lęgowy. Ma niewielkie rozmiary. Nad okiem znajduje się charakterystyczna, biała i szeroka brew. Pokrywy skrzydłowe są jasne. Samiec ma część głowy, pierś i szyję brązowe. Charakterystyczne dla samca są też długie, paskowane pióra, które zwisają na boki, przykrywając skrzydła. Samica u nasady dzioba ma jasną plamę, a jej ubarwienie ciała nie jest tak kontrastowe jak u samca.

Cyranka (Anas querquedula)
© tassos1966 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cyranka (Anas querquedula)
Nazwy obce
angielska: Garganey
niemiecka: Knäkente
czeska: Čírka modrá
francuska: Sarcelle d'été
hiszpańska: Cerceta carretona
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cyranka - mapa występowania na świecieCyranka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 37 cm do 41 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 60 cm do 69 cm.
Ciężar: od 300 g do 500 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Samiec w okresie godów terkocze. Kaczka ta odzywa się jednak dość rzadko.

Występowanie i środowisko

Jest to ptak lęgowy Europy i Azji w części północnej, zimuje w Afryce oraz południowej Azji. W Polsce nie jest licznym ptakiem. Zasiedla doliny i ujścia rzek, podmokłe łąki, płycizny zbiorników wodnych śródlądowych, bagna.

Tryb życia i zachowanie

Jest to ptak wędrowny. Tworzy pary lub nieliczne grupy. To skryte ptaki, unikające otwartych przestrzeni. Nasze cyranki zimują w Afryce.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w tym rozwielitki i inne skorupiaki.

Rozmnażanie

Samiec i samica łączą się w pary na jeden sezon lęgowy. Samica w maju składa 6-14 jaj i sama je wysiaduje przez 21-23 dni. Zdolność lotu młode uzyskują po 35-40 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Cyranka i cyraneczka to najmniejsze nasze kaczki. Cyranka jest nieco większa od swojej kuzynki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-13, GAT-799


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
cyranka
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Okres występowania w Polsce cyranki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.