Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Płaskonos
(Anas clypeata)

Płaskonos (Anas clypeata) to bardzo nieliczny w naszym kraju przedstawiciel kaczkowatych o charakterystycznym, dużym, płaskim, szerszym na końcu dziobie. Głowa samca jest ciemnozielona, opalizująca, szyja od połowy, pierś i barkówki są białe. Boki i brzuch są brązowe. Przód skrzydeł jest niebieski. Na skrzydle występuje zielone lusterko. Samica jest podobna do samicy krzyżówki.

Płaskonos (Anas clypeata)
© asfloro - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Płaskonos (Anas clypeata)
Synonimy
Spatula clypeata, (Linnaeus, 1758)
Nazwy obce
angielska: Northern Shoveler, Shoveler
niemiecka: Löffelente
czeska: Lžičák pestrý
francuska: Canard souchet
hiszpańska: Cuchara común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Płaskonos - mapa występowania na świeciePłaskonos - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 44 cm do 52 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 70 cm do 84 cm.
Ciężar: od 500 g do 1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie, Azji, Ameryce Południowej i Północnej. W Polsce spotykany bardzo rzadko na podmokłych łąkach, w starorzeczach, na stawach rybnych, płytkich jeziorkach, w dolinach rzek. Najliczniej występuje podczas lęgów nad Wartą, Biebrzą i Narwią.

Tryb życia i zachowanie

Jest to gatunek wędrowny. Ptaki pływają w koło, wywołując wir, który powoduje wypływanie pożywienia na powierzchnię. Ptak ten potrafi zanurzyć się do połowy z uniesionym do góry kuprem, a także zanurkować całkowicie pod wodę.

Pożywienie

Odżywia się planktonem, wodnymi zwierzętami, nasionami roślin.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, zwykle w pobliżu zbiornika wody, pośród roślin. Gniazdo zbudowane jest z trawy i liści, a wysłane puchem. Samica wysiaduje jaja 22-23 dni. Młode uzyskują zdolność lotu po 45 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ptak ten żeruje w parach. Kaczki kręcą się w kółko. W wyniku tego powstaje wir, który wyciąga na powierzchnię wody pokarm.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-12, GAT-797


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
płaskonos
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce płatkonosa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.