Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Czapla nadobna (Egretta garzetta)

Czapla nadobna (Egretta garzetta) charakteryzuje się długim czubem, czarnym, również długim dziobem, białym upierzeniem ciała. Stopy są żółte, nogi czarne. Jest dużo mniejsza od czapli siwej. Nogi są czarne, palce żółtawe.

Czapla nadobna (Egretta garzetta)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Czapla nadobna (Egretta garzetta)
Nazwy obce
angielska: Little Egret
niemiecka: Seidenreiher
czeska: Volavka stříbřitá
francuska: Aigrette garzette
hiszpańska: Garceta común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Czapla nadobna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 46 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 71 cm do 86 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)
Głos
Wydaje odgłosy, przypominające odgłosy żab "gulla-gulla" lub odzywa się zgrzytliwym "kark".

Występowanie i środowisko

Południowa Europa i Azja, część Archipelagu Sundajskiego, Afryka, Australia i Madagaskar. Zamieszkuje ujścia rzek, mokradła i inne podmokłe tereny. Do Polski zalatuje nieregularnie.

Tryb życia i zachowanie

Gatunki żyjące na północy prowadzą wędrowny tryb życia, pozostałe - osiadły. W locie szyja jest esowato zgięta, nogi poziomo ułożone do tyłu. Uderzenia skrzydłami głębokie, niezbyt szybkie.

Pożywienie

Zjada drobne zwierzęta wodne.

Rozmnażanie

Gnieździ się kolonijnie, nierzadko z innymi czaplami lub kormoranami. Samica raz do roku składa 3-5 jaj. Inkubacja trwa 21-22 dni. Pisklęta po wykluciu przebywają w gnieździe jeszcze 30 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-06-04, ART-GAT580




Polecamy