logo

Czapla czarna

Czapla czarna (Egretta ardesiaca) to gatunek ptaka z rodziny czaplowatych o czarnym upierzeniu. Na głowie znajduje się czub z dłuższych, lancetowatych piór. Podobne pióra znajdują się na karku i plecach. Dziób oraz nogi są również czarne. Palce są żółte.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Czapla czarna zamieszkuje kontynent afrykański, w tym Madagaskar. Można ją spotkać nad brzegami jezior i rzek.

Tryb życia i zachowanie

Czapla ta słynie ze sposobu polowania. Brodząc w płytkiej wodzie rozkłada w przód skrzydła, tworząc z nich parasol nad głową. Dzięki temu powstaje plama cienia, która prawdopodobnie wabi ryby lub ułatwia widzenie zdobyczy w wodzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 46 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje w koloniach z innymi gatunkami czapli. Samica składa 3-4 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2018-11-28, GAT-5883




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzapla rafowa
Egretta gularis
ikonaCzapla łupkowata
Egretta vinaceigula
ikonaCzapla nadobna
Egretta garzetta
ikonaCzapla rdzawoszyja
Egretta rufescens
ikonaCzapla śnieżna
Egretta thula
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.