Czapla rafowa

Czapla rafowa (Egretta gularis) to gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych, podobnego do czapli nadobnej (biała odmiana). Występują dwie formy barwne: ciemna i jasna, czasem z pojedynczymi czarnymi piórami. Kolor dzioba zmienny, najczęściej ciemny, a w dolnej części żółty. Nogi w górnej części ciemne, w dolnej - żółte.

Wyróżniamy dwa podgatunki:

  • E. g. gularis  - czapla rafowa
  • E. g. schistacea - czapla arabska

 

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji i Afryce. Gatunek występuje na wybrzeżach morskich.

Tryb życia i zachowanie

Podczas lotu szyja esowato wygięta.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-68 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 88-112 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Egretta dimorpha Hartert, 1914

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzapla żółtodzioba
Egretta eulophotes
ikonaCzapla czczona
Egretta sacra
ikonaCzapla łupkowata
Egretta vinaceigula
ikonaCzapla czarna
Egretta ardesiaca
ikonaCzapla nadobna
Egretta garzetta
ikonaCzapla rdzawoszyja
Egretta rufescens
ikonaCzapla śnieżna
Egretta thula
Czaplowate, czaple
Czaplowate, czaple

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012

© medianauka.pl, 2020-12-01, GAT-5880




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.