Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Czapla śnieżna

Czapla śnieżna (Egretta thula) to ptak brodzący z rodziny czapli o pięknym, białym upierzeniu. Pole wokół oczu do nasady dzioba jest żółte. Dziób średniej długości jest ciemny. Długie nogi ciemne, palce żółte. Z tyłu głowy występuje długi, opadający na kark czub z piór ozdobnych.

Czapla śnieżna (Egretta thula)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czapla śnieżna (Egretta thula)
Nazwy obce
angielska: Snowy Egret
niemiecka: Schmuckreiher
czeska: Volavka bělostná
francuska: Aigrette neigeuse
hiszpańska: Garceta nívea
Pierwsze opisanie gatunku
(Molina, 1782)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czapla śnieżna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 55 cm do 66 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 80 cm do 100 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w obu Amerykach. Zamieszkuje podmokłe tereny na wybrzeżu, a także w głębi lądu, w tym na namorzynach, bagnach, płytkich zbiornikach wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Czapla ta w charakterystyczny sposób biega podczas polowania po płytkich wodach. Polowanie nierzadko odbywa się w obecności innych ptaków. To ptak częściowo wędrowny.

Pożywienie

Jak wszystkie czaple, czapla śnieżna poluje na ryby, ale także i inne drobne zwierzęta, w tym miedzy innymi skorupiaki, płazy i owady.

Rozmnażanie

Gniazdo to duża platforma budowane zwykle na drzewach mangrowych. Samica składa od 3 do 6 jaj. Wysiadywanie trwa od 22 do 25 dni. Pisklęta karmi samiec i samica z wola. Po dwóch tygodniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Zaloty samców są bardzo widowiskowe. Samce stroszą swoje pióropusze.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-26, GAT-2112







© Media Nauka 2008-2018 r.