Logo Media Nauka

Facebook

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus)
© watzon - stock.adobe.com

Dziwogon rajski

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus) to gatunek ptaka z rodziny dławików. Ma czarne, połyskujące metalicznie fioletem upierzenie. Ma bardzo długi ogon ze sterówkami zakończonymi chorągiewkami. U nasady dzioba kępka piór.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji i w Indonezji. To ptak wilgotnych, tropikalnych lasów. Preferuje tereny wyżynne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-33 cm.

Pożywienie

Poluje głównie na owady. Rzadziej zjada inne bezkręgowce oraz owoce, a także nektar kwiatów.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Gniazdo ma kubkowaty kształt. Samica składa 3-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 15-17 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-3683




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDziwogon czubaty
Dicrurus forficatus
Dziwogony, dławiki
Dziwogony, dławiki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.