Logo Media Nauka

Facebook

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus)
© watzon - stock.adobe.com

Dziwogon rajski

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus) to gatunek ptaka z rodziny dławików. Ma czarne, połyskujące metalicznie fioletem upierzenie. Ma bardzo długi ogon ze sterówkami zakończonymi chorągiewkami. U nasady dzioba kępka piór.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowej części Azji i w Indonezji. To ptak wilgotnych, tropikalnych lasów. Preferuje tereny wyżynne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-33 cm.

Pożywienie

Poluje głównie na owady. Rzadziej zjada inne bezkręgowce oraz owoce, a także nektar kwiatów.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Gniazdo ma kubkowaty kształt. Samica składa 3-4 jaja. Czas inkubacji wynosi 15-17 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-3683




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDziwogon prostosterny
Dicrurus ludwigii
ikonaDziwogon czubaty
Dicrurus forficatus
Dziwogony, dławiki
Dziwogony, dławiki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.