Logo Media Nauka

Facebook



Dziwogony, dławiki

Dziwogony, dławiki (Dicruridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 24 gatunki w 2 rodzajach. W Polsce dziwogony nie występują.

Wygląd

To ptaki o czarnym, lśniącym upierzeniu, średniej wielkości, z charakterystycznym, rozwidlonym, długim, czasem lirowatym ogonem. Dziób jest haczykowaty. Część gatunków ma charakterystyczny czub na głowie. Nogi są krótkie, mocne, wyposażone w pazurki.

Gatunki

Wykaz gatunków.

Dziwogon czubatyDziwogon czubaty

Dicrurus forficatus

To endemiczny gatunek z Madagaskaru i Komorów z charakterystycznym czubem na głowie u nasady dzioba. Kolor czarny z metalicznym, niebieskim połyskiem. Ogon dość długi, lekko rozwidlony na końcu.


Dziwogon rajskiDziwogon rajski

Dicrurus paradiseus

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus) to gatunek ptaka z rodziny dławików. Ma czarne, połyskujące metalicznie fioletem upierzenie. Ma bardzo długi ogon ze sterówkami zakończonymi chorągiewkami.





Inne gatunki

  • Koralnik (Callaeas cinerea)
  • Prostogonek (Chaetorhynchus papuensis)
  • Dziwogon żałobny (Dicrurus adsimilis)
  • Dziwogon spiżowy (Dicrurus aeneus)
  • Dziwogon aldabarański (Dicrurus aldabaranus)
  • Dziwogon aldabrański (Dicrurus aldabranus)
  • Dziwogon szerokosterny (Dicrurus andamanensis)
  • Dziwogon grubodzioby (Dicrurus annectans)
  • Dziwogon lśniący (Dicrurus atripennis)
  • Dziwogon pluszogłowy (Dicrurus balicassius)
  • Dziwogon włochaty (Dicrurus bracteatus)
  • Dziwogon białobrzuchy (Dicrurus caerulescens)
  • Dziwogon melodyjny (Dicrurus densus)
  • Dziwogon brązowoskrzydły (Dicrurus fuscipennis)
  • Dziwogon lirosterny (Dicrurus hottentottus)
  • Dziwogon popielaty (Dicrurus leucophaeus)
  • Dziwogon prostosterny (Dicrurus ludwigii)
  • Dziwogon długosterny (Dicrurus macrocercus)
  • Dziwogon pręgosterny (Dicrurus megarhynchus)
  • Dziwogon widłosterny (Dicrurus modestus)
  • Dziwogon flagosterny (Dicrurus remifer)
  • Dziwogon sumatrzański (Dicrurus sumatranus)
  • Dziwogon komorski (Dicrurus waldenii)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Afrykę, południową część Azji, Indonezję i wschodnią część Australii. Zajmują środowisko leśne, sawanny, tereny rolnicze. Pionowy zasięg występowania to 3300 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te spotyka się parami w okresie lęgów, później w grupach rodzinnych.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kształt miseczki, budowane w rozwidleniu gałęzi. Zwykle jest oplecione pajęczyną i zamaskowane porostami. Samica znosi 2-5 jaj. Okres inkubacji wynosi 15-17 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe jeszcze przez 16-21 dni.

Pożywienie

Ptaki te żywią się głównie owadami, choć zjadają też owoce, nektar i mniejsze kręgowce, takie jak jaszczurki, inne ptaki i nietoperze.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożone wymarciem są dwa gatunki, cztery są bliskie zagrożenia.




© medianauka.pl, 2015-04-01, RODZ-296






Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.