Dziwogony

Dziwogony, dławiki (Dicruridae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 25 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce dziwogony nie występują.

Wygląd

To ptaki o czarnym, lśniącym upierzeniu, średniej wielkości, z charakterystycznym, rozwidlonym, długim, czasem lirowatym ogonem. Dziób jest haczykowaty. Część gatunków ma charakterystyczny czub na głowie. Nogi są krótkie, mocne, wyposażone w pazurki.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Dziwogon czarnyDziwogon czarny

Dicrurus macrocercus

Dziwogon czarny (Dicrurus macrocercus) to gatunek ptaka z rodziny dziwogonów o czarnym upierzeniu . Długi ogon z klinowatym wcięciem na końcu. Oczy mają czerwone tęczówki.


Dziwogon czubatyDziwogon czubaty

Dicrurus forficatus

To endemiczny gatunek z Madagaskaru i Komorów z charakterystycznym czubem na głowie u nasady dzioba. Kolor czarny z metalicznym, niebieskim połyskiem. Ogon dość długi, lekko rozwidlony na końcu.


Dziwogon popielatyDziwogon popielaty

Dicrurus leucophaeus

Dziwogon popielaty (Dicrurus leucophaeus) to gatunek ptaka z rodziny dziwogonów o czarnym, ciemnoszarym, niebieskawym lub szarawym, popielatym upierzeniu (w zależności od podgatunku).


Dziwogon prostosternyDziwogon prostosterny

Dicrurus ludwigii

Dziwogon prostosterny (Dicrurus ludwigii) to gatunek ptaka z rodziny dziwogonów. Ubarwienie czarne, ogon nierozwidlony. Oczy są czerwone.


Dziwogon rajskiDziwogon rajski

Dicrurus paradiseus

Dziwogon rajski (Dicrurus paradiseus) to gatunek ptaka z rodziny dławików. Ma czarne, połyskujące metalicznie fioletem upierzenie. Ma bardzo długi ogon ze sterówkami zakończonymi chorągiewkami.


Dziwogon spiżowyDziwogon spiżowy

Dicrurus aeneus

Dziwogon spiżowy (Dicrurus aeneus) to gatunek ptaka z rodziny dziwogonów o czarnym upierzenie, metalicznie połyskującym. Długi ogon z klinowatym wcięciem na końcu.


Dziwogon żałobnyDziwogon żałobny

Dicrurus adsimilis

Dziwogon żałobny (Dicrurus adsimilis) to ptak z rodziny dziwogonów o czarnym upierzeniu. Ogon klinowato wcięty. Oczy mają czerwonawe tęczówki.





Inne gatunki

  • dziwogon aldabrański (Dicrurus aldabranus)
  • dziwogon szerokosterny (Dicrurus andamanensis)
  • dziwogon grubodzioby (Dicrurus annectens)
  • dziwogon lśniący (Dicrurus atripennis)
  • dziwogon pluszogłowy (Dicrurus balicassius)
  • dziwogon włochaty (Dicrurus bracteatus)
  • dziwogon białobrzuchy (Dicrurus caerulescens)
  • dziwogon brązowoskrzydły (Dicrurus fuscipennis)
  • dziwogon lirosterny (Dicrurus hottentottus)
  • dziwogon wstęgosterny (Dicrurus megarhynchus)
  • dziwogon wachlarzowaty (Dicrurus menagei)
  • dziwogon widłosterny (Dicrurus modestus)
  • dziwogon górski (Dicrurus montanus)
  • dziwogon galeriowy (Dicrurus occidentalis)
  • dziwogon flagosterny (Dicrurus remifer)
  • dziwogon nadrzeczny (Dicrurus sharpei)
  • dziwogon sumatrzański (Dicrurus sumatranus)
  • dziwogon komorski (Dicrurus waldenii)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Afrykę, południową część Azji, Indonezję i wschodnią część Australii. Zajmują środowisko leśne, sawanny, tereny rolnicze. Pionowy zasięg występowania to 3300 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te spotyka się parami w okresie lęgów, później w grupach rodzinnych.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kształt miseczki, budowane w rozwidleniu gałęzi. Zwykle jest oplecione pajęczyną i zamaskowane porostami. Samica znosi 2-5 jaj. Okres inkubacji wynosi 15-17 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe jeszcze przez 16-21 dni.

Pożywienie

Ptaki te żywią się głównie owadami, choć zjadają też owoce, nektar i mniejsze kręgowce, takie jak jaszczurki, inne ptaki i nietoperze.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożone wymarciem są dwa gatunki, cztery są bliskie zagrożenia.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Ptaki online na żywo

Ptaki online na żywo

W Internecie jest wiele stron z możliwością podglądania ptaków na żywo online, za pośrednictwem kamer. Najczęściej podgląda się ptaki w ich gniazdach oraz przy karmnikach.

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-04-01, RODZ-296
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-18





Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
Paw Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.