logo

Dziwogon prostosterny

Dziwogon prostosterny (Dicrurus ludwigii) to gatunek ptaka z rodziny dziwogonów. Ubarwienie czarne, ogon nierozwidlony. Oczy są czerwone.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Afryce, na południe od Sahary. Można go spotkać w lasach i na sawannach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 19 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2020-12-02, GAT-3689




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDziwogon czubaty
Dicrurus forficatus
ikonaDziwogon rajski
Dicrurus paradiseus
Dziwogony, dławiki
Dziwogony, dławiki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Nik Borrow, Ron Demey - Birds of Ghana, ISBN 978-1-4081-2279-2, HELM 2010


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.