Logo Media Nauka

Dziwogon czubaty

Dziwogon czubaty (Dicrurus forficatus) to endemiczny gatunek dziwogona z Madagaskaru. Ma u nasady dzioba charakterystyczne piórka. Kolor czarny z metalicznym, niebieskim połyskiem. Ogon dość długi, lekko rozwidlony na końcu. Oczy są jaskrawo czerwone. Lotki drugiego rzędu są brązowawe.

Dziwogon czubaty (Dicrurus forficatus)
© ItinerantLens - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dziwogon czubaty
Nazwa łacińska
Dicrurus forficatus
Nazwy obce
angielska: Crested Drongo, Madagascar Crested Drongo
francuska: Drongo malgache
hiszpańska: Drongo malgache
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dziwogon czubaty - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 26 cm do 30.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 40 cm do 46 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Dziwogony, dławiki (Dicruridae)
Głos
Potrafi naśladować głosy innych ptaków i lemurów.

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje wyłącznie Madagaskar i pobliskie Komory. Zasiedla różnego rodzaju zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Czatuje na drzewie samotnie. Potrafi naśladować odgłosy lemurów i innych ptaków.

Pożywienie

Dziwogon czubaty poluje na bezkręgowce i drobne kręgowce. Zjada także owoce.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach. Gniazdo ma kształt czarki. Samica składa do niego od 2 do 4 jaj, które sama wysiaduje przez prawie 2 tygodnie.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-01, GAT-746





© Media Nauka 2008-2018 r.