Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Foka obrączkowana, nerpa
(Pusa hispida)

Foka obrączkowana, nerpa (Pusa hispida) to ssak z rodziny fok. Ciało na grzbiecie ciemne z plamami przypominającymi obrączki, spód ciała jasny. Ubarwienie zwykle ciemne na grzbiecie, jaśniejsze po bokach i na spodzie ciała.

Foka obrączkowana, nerpa (Pusa hispida)
© seeman6628 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Foka obrączkowana, nerpa (Pusa hispida)
Synonimy
Phoca hispida Schreber, 1775
Nazwy obce
angielska: Ringed Seal, Fjord Seal, Jar Seal
niemiecka: Ringelrobbe
czeska: Tuleň kroužkovaný
francuska: Phoque annelé, phoque marbré
hiszpańska: Foca ocelada, foca anillada
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1775)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Foka obrączkowana, nerpa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 150 cm do 180 cm
Ciężar: do 100 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
Wyróżniamy 5 podgatunków:
P. h. hispida
P. h. botnica
P. h. ladogensis
P. h. saimensis
P. h. ochotensis
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Płetwonogie (Pinnipedia)
Rodzina: Foki (Phocidae)

Występowanie i środowisko

Morze Arktyczne aż do bieguna, północny Atlantyk i północny Pacyfik. Żyje także w Bałtyku na północy (rzadko w Polsce).

A oto obszary występowania poszczególnych podgatunków: P. h. hispida - Arktyka, P. h. botnica - Bałtyk, P. h. ladogensis - Ładoga, P. h. saimensis - pojezierze Fińskie,  P. h. ochotensis - Morze Ochockie.

Zazwyczaj żyje w wodach przybrzeżnych, w pobliżu dryfującego lodu, w zamarzniętych zatokach i fiordach, al czasem wychodzi na otwarte morze.

Tryb życia i zachowanie

Żyje pojedynczo. Gdy morze zamarza, dba o utrzymanie otworów oddechowych w lodzie. Jest zwierzęciem bardzo ostrożnym. Nie odbywa wędrówek. W większe skupiska gromadzi się tylko w okresie linienia.

Pożywienie

Skorupiaki, mięczaki, ryby, które żyją w górnych partiach wód. Nerpa z Bałtyku żywi się wyłącznie podwojem.

Rozmnażanie

Ruja osobników z Bałtyku trwa od kwietnia do czerwca. Młode rodzą się na lodzie z końcem zimy w lutym i marcu. Młode są biało ubarwione i ważą około 4,5 kg. Samica karmi młode przez miesiąc. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3-4 lat.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nerpa jest jedną z najmniejszych fok.

Czasem nerpę można spotkać na naszym wybrzeżu.

Młoda nerpa to podstawa bytu Eskimosów, którzy polują na nią.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-268


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
foka obrączkowana, nerpa
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Trwa ruja u foki obrączkowanej (nerpy)

 tlo-ikonatlo-ikona         

Rodzą się młode foki obrączkowanej (nerpy)

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.