Logo Serwisu Media Nauka

Gazela dorkas
(Gazella dorcas)

Gazela dorkas (Gazella dorcas) to ssak z rodziny krętorogich. Ciało jest smukłe, pokryte brązową sierścią, od strony brzusznej białą, wyraźnie odciętą. Rogi występują u samców i samic. Mają kształt wygiętej liry. Osiągają długość 38 cm.

Gazela dorkas (Gazella dorcas)
© ihervas - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gazela dorkas (Gazella dorcas)
Nazwy obce
angielska: Dorcas Gazelle
niemiecka: Dorkasgazelle
francuska: Gazelle Dorcas
hiszpańska: Gacela Dorcas
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gazela dorkas - mapa występowania na świecie
Wielkość
Wysokość w kłębie: 100 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Gazela ta występuje na stepach i terenach pustynnych. Preferuje tereny nizinne.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa wędrówki w poszukiwaniu wody i pożywienia. Tworzy stada złożone z 40-50 osobników. Stadu przewodzi stary samiec.

Pożywienie

Trawy, rośliny zielne, pączki, gałęzie krzewów i drzew. Przez dłuższy czas zwierzę to może się obyć bez wody. chętnie liże sól.

Rozmnażanie

Ruja przypada na wrzesień-listopad w północnej części kontynentu, na pozostałych obszarach w okresie od listopada do grudnia. Ciąża trwa 5 miesięcy. Młode nie są samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-369




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.