Gazela pustynna

Gazela dorkas (Gazella dorcas) to ssak z rodziny krętorogich. Ciało jest smukłe, pokryte brązową sierścią, od strony brzusznej białą, wyraźnie odciętą. Rogi występują u samców i samic. Mają kształt wygiętej liry. Osiągają długość 38 cm.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Gazela pustynna (Gazella dorcas)

© ihervas - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Afryka. Gazela ta występuje na stepach i terenach pustynnych. Preferuje tereny nizinne.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa wędrówki w poszukiwaniu wody i pożywienia. Tworzy stada złożone z 40-50 osobników. Stadu przewodzi stary samiec.

Pożywienie

Trawy, rośliny zielne, pączki, gałęzie krzewów i drzew. Przez dłuższy czas zwierzę to może się obyć bez wody. chętnie liże sól.

Rozmnażanie

Ruja przypada na wrzesień-listopad w północnej części kontynentu, na pozostałych obszarach w okresie od listopada do grudnia. Ciąża trwa 5 miesięcy. Młode nie są samodzielne.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-369




©® Media Nauka 2008-2023 r.