logo

Gębal cejloński

Gębal cejloński (Batrachostomus moniliger) to gatunek ptaka z rodziny paszczakowatych. Samica jest większa od samca. Ma też rdzawe upierzenie. Samiec jest bardziej szary. Upierzenie swoimi kolorami przypomina upierzenie sów lub skrzydła ciem. Dziób bardzo szeroki, krótki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w zachodniej części Indii i na Sri Lance.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-01-10, GAT-7509




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGębal cynamonowy
Batrachostomus septimus
ikonaGębal długosterny
Batrachostomus hodgsoni
ikonaGębal krótkosterny
Batrachostomus poliolophus
ikonaPaszczak jawajski, gębal malajski
Batrachostomus javensis
Paszczaki, paszczakowate, zmroczniki
Paszczaki, paszczakowate, zmroczniki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.