logo

Gębal krótkosterny

Gębal krótkosterny (Batrachostomus poliolophus) to gatunek ptaka z rodziny paszczakowatych. Dziób bardzo szeroki, oczy duże, jaskrawo żółte. Upierzenie brązowe, spód białawy. Pióra na głowie wydają się być w nieładzie.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje tylko na Sumatrze.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-7510




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGębal cejloński
Batrachostomus moniliger
ikonaGębal cynamonowy
Batrachostomus septimus
ikonaGębal długosterny
Batrachostomus hodgsoni
ikonaGębal jawajski
Batrachostomus javensis
Paszczaki
Paszczaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.