Gębal jawajski

Gębal jawajski, paszczak jawajski (Batrachostomus javensis) to jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny paszczakowatych. Upierzenie brązowo-szare, ciemno nakrapiane z jaśniejszym spodem. Na skrzydłach białe plamy. Samica ma bardziej jaskrawe i rdzawe upierzenie. Dziób bardzo szeroki.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji od Laosu poprzez Malezję po wyspy Indonezji (Sumatra, Jawa, Borneo). To leśny ptak.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi mniej niż 30 cm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazdo bardzo małe, budowane na gałęzi drzewa. W zniesieniu 1 jajo. wysiaduje je samiec, wyłącznie za dnia, zaś samica wysiaduje jajo w nocy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Batrachostomus affinis Blyth, 1847
  • Batrachostomus pygmaeus (Alviola, 1997)

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGębal cejloński
Batrachostomus moniliger
ikonaGębal cynamonowy
Batrachostomus septimus
ikonaGębal długosterny
Batrachostomus hodgsoni
ikonaGębal krótkosterny
Batrachostomus poliolophus
Paszczaki
Paszczaki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990

© medianauka.pl, 2020-01-12, GAT-2831






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.