Logo Media Nauka

Facebook

Paszczak jawajski, gębal malajski (Batrachostomus javensis)
© aee_werawan - stock.adobe.com

Paszczak jawajski, gębal malajski

Gębal jawajski, paszczak jawajski (Batrachostomus javensis) to jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny paszczakowatych. Upierzenie brązowo-szare, ciemno nakrapiane z jaśniejszym spodem. Na skrzydłach białe plamy. Samica ma bardziej jaskrawe i rdzawe upierzenie. Dziób bardzo szeroki.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Azji od Laosu poprzez Malezję po wyspy Indonezji (Sumatra, Jawa, Borneo). To leśny ptak.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi mniej niż 30 cm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazdo bardzo małe, budowane na gałęzi drzewa. W zniesieniu 1 jajo. wysiaduje je samiec, wyłącznie za dnia, zaś samica wysiaduje jajo w nocy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-12, GAT-2831




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaGębal cynamonowy
Batrachostomus septimus
ikonaGębal długosterny
Batrachostomus hodgsoni
ikonaGębal krótkosterny
Batrachostomus poliolophus
Paszczaki, paszczakowate, zmroczniki
Paszczaki, paszczakowate, zmroczniki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.