PL

Gładzica

Gładzica (Pleuronectes platessa) to gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych. Jej ciało jest silnie spłaszczone, owalne. Oczy są wyłupiaste i usadowione z prawej strony głowy. Lewy bok, blado ubarwiony, znajduje się zawsze od spodniej strony. Bok prawy, ubarwiony jest brązowo, oliwkowo, z pomarańczowymi lub czerwonymi plamami, które u starszych osobników mają jasną obwódkę. Ciało jest pokryte drobnymi łuskami. Za oczami znajduje się kilka wyrostków kostnych, tworzący niewielki grzebień. Zęby są gęsto ułożone i ostre, umożliwiając miażdżenie muszli mięczaków.


Gładzica (Pleuronectes platessa)
© Andy Lidstone - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gładzica występuje w Atlantyku u wybrzeży Europy, także w Bałtyku. Jest obecna także w zachodniej części Morza Śródziemnego. Występuje do 200 metrów głębokości. Lubi zamulone, piaszczyste dno. Czasem wchodzi do rzek i przymorskich zalewów.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi denny tryb życia. Najczęściej zagrzebuje się w piasku wystawiając wyłupiaste oczy i czekając na ofiarę. Gładzica może przeżyć nawet 50 lat. Zwykle jej długość życia wynosi 4-20 lat. Gładzica potrafi także dostosować kolor barwy skóry do otoczenia.

Pożywienie

Poluje na denne bezkręgowce (wieloszczety, skorupiaki i mięczaki).

Rozmnażanie

Aby się rozmnażać, gładzica potrzebuje chłodnych wód o dużym zasoleniu. Jej tarliska znajdują się w zachodniej części Bałtyku. Tarło trwa od maja do lipca. Samica składa od 50 do 300 tysięcy jajeczek (maksymalnie pół miliona). Ikra prowadzi pelagiczny tryb życia. Larwy również z początku unoszą się w toni wodnej, później jednak opadają na dno. Larwa przechodzi rozwój z metamorfozą. Początkowo jej ciało jest symetryczne, wraz ze wzrostem oko wraz z kośćmi czaszki wędrują na drugi bok głowy. W wieku 3-5 lat młode ryby są już zdolne do rozrodu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ryba ta nie jest objęta żadną formą ochrony.

Ciekawostki

To ceniona przez rybaków ryba ze względu na bardzo smaczne mięso.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-12-05, GAT-1018






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.