logo

Głowienka

Głowienka (Aythya ferina) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, zaliczany do grążyc. Samiec jest większy od samicy. W szacie godowej ma głowę i szyję w górnej części kasztanowate. Nieco niżej aż po pierś występuje kolor czarny. Czarne są też pokrywy nadogonowe i kuper. Reszta ma jasnopopielaty kolor. Samica jest szarobrązowa. ciemniejsze są głowa, szyja i pierś. Poza okresem godowym samiec jest podobny do samicy. Charakterystyczny dla gatunku jest czarny dziób z szerokim szarym pasem u samca, węższym u samicy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Kaczka ta występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. Kaczka ta występuje na zbiornikach wody słodkiej, głównie większe i głębokie jeziora, większe stawy i starorzecza, najlepiej mocno zarośnięte roślinnością. W Polsce jest to średnio liczny ptak.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przyloty od marca do kwietnia, odloty od sierpnia do listopada. Odzywa się rzadko. Czasem żyje razem z czernicami. Część populacji zimuje w kraju.

Morfologia i anatomia

Kaczka głowienka osiąga długość ciała od 48 do 55 cm, długość skrzydła około 21 cm i masę ciała od 700 g do 1100 g. Rozpiętość skrzydeł wynosi 72-82 cm.

Pożywienie

Odżywia się wodną roślinnością, a także zjada pokarm pochodzenia zwierzęcego. Nurkuje za pokarmem.

Rozmnażanie

Gniazduje raz w roku od kwietnia do początku lipca tuż przy wodzie w gęstwinie. W przypadku utraty potomstwa powtarza lęgi. Samica składa 4-14 jaj. Okres inkubacji trwa 24-26 dni. Samica wodzi pisklęta, które zaraz po wykluciu są dość samodzielne i potrafią pływać. Pierwsze loty odbywają się po 7-8 tygodniach życia.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To w Polsce gatunek łowny. Ponieważ kaczka ta przystępuje dość późno do lęgów, gdy podczas sezonu łowieckiego na kaczki. Gdy samica głowienki zostanie spłoszona strzałami, jej młode zostają pozostawione same sobie.

Ciekawostki

To najliczniejsza nasza grążyca.


© medianauka.pl, 2016-12-16, GAT-4341


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres lęgowy głowienki.
          Do Polski przylatuje część populacji głowienki.
        Część populacji głowienki odlatuje na zimowiska.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzernica
Aythya fuligula
ikonaOgorzałka
Aythya marila
ikonaPodgorzałka
Aythya nyroca
ikonaGłowienka długodzioba
Aythya valisineria
ikonaCzerniczka
Aythya collaris
ikonaGłowienka preriowa
Aythya americana
ikonaOgorzałka mała
Aythya affinis
ikonaOgorzałka nowozelandzka
Aythya novaeseelandiae
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.