Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Czernica
(Aythya fuligula)

Czernica (Aythya fuligula) to kaczka z charakterystycznym czubem, zwisającym z tyłu dużej i okrągłej głowy. Samiec w godowej szacie ma czarne upierzenie z białymi bokami. Na głowie kolor wyraźnie metaliczny. Samice są brązowe. Brzuch i boki są jasnobrązowe. Na skrzydłach obu płci znajdują się szerokie, białe przepaski. Dziób szary, zakończony czarną plamą. Samce w szacie spoczynkowej brązowieją, a biała plama szarzeje. Charakterystyczna jest jaskrawa, żółtawa tęczówka oka.

Czernica (Aythya fuligula)
© moonflash - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czernica (Aythya fuligula)
Nazwy obce
angielska: Tufted Duck
niemiecka: Reiherente
czeska: Polák chocholačka
francuska: Fuligule morillon
hiszpańska: Porrón moñudo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czernica - mapa występowania na świecieCzernica - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 40 cm do 47 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 67 cm do 73 cm.
Ciężar: od 500 g do 1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji i Afryce. Zasiedla różne stawy i jeziora. W Polsce jest słabo rozpowszechniony, nielicznie lęgowy, choć spotykany poza górami na terenie całego kraju. Podczas migracji spotykany też na wybrzeżu Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Podczas migracji tworzy duże stada. Poluje w pełnym zanurzeniu. Pod wodą zwykle połyka też zdobycz. Samce pierzą się podczas wysiadywania jaj przez samice.

Pożywienie

Zjada skorupiaki, ślimaki, małże, owady, ryby oraz rośliny wodne.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi pod osłoną roślin, nierzadko w koloniach mew lub rybitw. Samica raz w roku składa jaja (od 6 do 14) od drugiej połowy maja do czerwca. Samica czasem podrzuca jaja innym kaczkom tego samego gatunku lub innych gatunków. Okres inkubacji wynosi 25 dni. Młode mogą latać dopiero po 45-50 dniach od wyklucia. Samica zaczyna się pierzyć nieco wcześniej i opuszcza wówczas młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To jedyny przedstawiciel kaczek, który ma czub zwisający z tyłu głowy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-14, GAT-802


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czernica
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania w Polsce czernicy.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Samica czernicy składa jaja, a samce zaczynają się pierzyć.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.