PL

Podgorzałka

Podgorzałka (Aythya nyroca) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych należący do grążyc. Głowa, szyja i pierś samca jest kasztanowatordzawa, boki brązowoszare, wierzch jest czarnobrązowy. Białe natomiast są spód, pokrywy podogonowe i podbródek. Samica jest mniej rdzawa, a bardziej brązowa.


Podgorzałka (Aythya nyroca)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Podgorzałka występuje w Europie południowo-wschodniej, w Azji centralnej i południowej oraz w północnej Afryce. Zimuje nad Morzem Śródziemnym. w Polsce występuje najczęściej na niżu, częściej we wschodniej części kraju, ale to u nas skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Preferuje stawy rybne, jeziora, najlepiej zarośnięte wodną roślinnością.

Tryb życia i zachowanie

Nurkuje za pokarmem. To ptak wędrowny, który do Polski przylatuje w okresie od marca do początku maja, a odlatuje od sierpnia do listopada. Nie lubi towarzystwa innych ptaków, stąd rzadko gromadzi się w stada.

Morfologia i anatomia

Kaczka ta osiąga 40-46 cm długości ciała, 62-67 cm rozpiętości skrzydeł i ciężar 400-700 g.

Pożywienie

Zjada głownie rośliny, tylko w niewielkim stopniu zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazduje przy zbiorniku wody w gęstwinie. W kwietniu lub maju samica składa 6-14 jaj, które sama wysiaduje. Czas wysiadywania trwa 25-28 dni. Młodymi opiekuje się wyłącznie samica. Po 8 tygodniach młode potrafią już latać.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-13, GAT-5973

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Podgorzałka
          

Okres rozrodczy podgorzałki.

         

Podgorzałka przylatuje do Polski.

        

Podgorzałka odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.