Logo Serwisu Media Nauka

Gnu pręgowane, gnu pasiaste
(Connochaetes taurinus)

Gnu pręgowane, gnu pasiaste (Connochaetes taurinus) to ssak z rodziny krętorogich, zaliczany do antylop. Sierść ma kolor srebrzysto-biały. Na szyi i na bokach tułowia występują ciemne pręgi. Ma brodę i grzywę z dłuższego włosia w kolorze ciemnobrunatnym. Ogon zakończony również długim włosiem. Jest cenionym zwierzęciem łownym.

Gnu pręgowane, gnu pasiaste (Connochaetes taurinus)
© dennisjacobsen - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Gnu pręgowane, gnu pasiaste (Connochaetes taurinus)
Nazwy obce
angielska: Common Wildebeest, Blue Wildebeest, Blue & White-bearded Wildebeest
niemiecka: Streifengnu
czeska: Pakůň žíhaný
francuska: Gnou bleu, Gnou à queue noire
hiszpańska: El ñu azul, listado, gorgón
Pierwsze opisanie gatunku
(Burchell, 1823)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gnu pręgowane, gnu pasiaste - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 170 cm do 240 cm
Wysokość w kłębie: 145 cm
Długość ogona: 100 cm
Ciężar: od 145 kg do 270 kg
Podgatunki
C. t. taurinus
C. t. cooksoni
C. t. johnstoni
C. t. albojubatus
C. t. mearnsi
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Wschodnia i południowa Afryka. Zamieszkuje otwarte tereny.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy ogromne stada. Odbywa sezonowe wędrówki w ogromnych stadach.

Pożywienie

Zjada głównie trawy.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-08, GAT-324




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.