Goffer

Goffer (Geomys bursarius) to ssak z rodziny gofferów. Jego futro jest brunatne lub czarne. Spód jaśniejszy. Samce są większe od samic. Ma małe uszy i oczy. Ma nieowłosiony ogon. Kończyny zaopatrzone w długie pazury są przystosowane do kopania. Jest wyposażony w torby policzkowe, które są okryte futerkiem od wewnątrz. Torby te napełnia pokarmem i opróżnia przy użyciu łap.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Tereny otwarte Ameryki Północnej od Kanady po Zatokę Meksykańską.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie. Kopie nory i korytarze, tworzące rozległe systemy. Ziemię usuwa na powierzchnię, tworząc kopce. Komory pełniące rolę spiżarni są umieszczone głęboko pod ziemią. Podobnie głęboko umieszczone jest gniazdo. Żyje pod ziemią.

Pożywienie

Zjada podziemne części roślin.

Rozmnażanie

Samica rodzi średnio 3 młode i karmi je przez 10 dni. Młode z matką pozostają przez 2 miesiące.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

Goffery
Goffery

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-259






Polecamy w naszym sklepie

Animalium
Kolorowe skarpetki - forest animals
Leniwce Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.