Logo Serwisu Media Nauka

Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy
(Procavia capensis)

Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy (Procavia capensis) to ssak z rodziny góralkowatych. Ciało pokryte jest szaro-kremową sierścią, z ciemnymi plamami. Mięso góralka nadaje się do jedzenia.

Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy (Procavia capensis)
© macdivers - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy (Procavia capensis)
Synonimy
Procavia habessinica (niegdyś)
Heterohyrax antineae (Heim de Balsac & Bégouen, 1932)
Nazwy obce
angielska: Rock Hyrax, Rock Dassie
niemiecka: Klippschliefer, Klippdachs
czeska: Daman skalní, daman kapský, daman jihoafrický
francuska: Daman De Rocher
hiszpańska: Damán de El Cabo, damán roquero
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 64 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Góralki (Hyracoidea)
Rodzina: Góralkowate (Procaviidae)

Występowanie i środowisko

Tereny pustynne, górskie wschodniej Afryki, na Półwyspie Arabskim, Synaj, Izrael.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień. Lubi wygrzewać się na słońcu. Tworzy kolonie liczące do 50 osobników. Stada strzegą "strażnicy", ostrzegający pozostałych członków kolonii gwizdem. Potrafi zwinnie poruszać się nawet prawie po pionowych skałach. Po płaskiej powierzchni poruszają się dość ociężale.

Morfologia i anatomia

Kończyny przednie są czteropalczaste, tylne są trójpalczaste. Palce zakończone są kopytkami z wyjątkiem zewnętrznego palca stopy, który zakończony jest pazurem. Powierzchnia stóp jest elastyczna i układa się do kształtu podłoża. Przednie kończyny i tylne wyposażone są w gruczoły potowe, które dodatkowo zwiększają przyczepność do skał.

Pożywienie

Odżywia się roślinnością porastającą skały.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 7-9 miesięcy. Samica rodzi zwykle 1 młode owłosione i z otwartymi oczami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-304




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.