Logo Serwisu Media Nauka

Góralki (Hyracoidea)

Góralki (Hyracoidea) to rząd małych ssaków kopytnych, które mają wiele prymitywnych cech, obejmujących tylko 4 gatunki w 1 rodzinie. W Polsce nie żyje żaden przedstawiciel tego rzędu. Rząd góralków wcześnie oddzielił się od prakopytnych. Najstarsze kopalne gatunki pochodzą z oligocenu.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Góralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowyGóralek abisyński, góralek górski, góralek przylądkowy (Procavia capensis)

Góralek abisyński to ssak z rodziny góralkowatych. Ciało pokryte szaro-kremową sierścią, z ciemnymi plamami.



Nazwa rzędu
Góralki (Hyracoidea)
Występowanie
Afryka, Azja.
Liczba gatunków na świecie
4
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Góralki (Hyracoidea)
Wielkość
Długość: 30-60 cm.
Masa ciała: do 20 kg.

Inne gatunki

  • Góralek drzewny (Dendrohyrax arboreus)

Rodziny

  • Góralkowate (Procaviidae)

Występowanie i środowisko

Dziś góralkowate żyją w Afryce i zachodniej Azji. Zamieszkują obszary klimatu zwrotnikowego i podzwrotnikowego.

Tryb życia i zachowanie

Żyją w gromadach liczących do 80 osobników. Kolonia składa się z kilku rodzin i przewodzi jej zazwyczaj dorosły samiec. Kolonii pilnują strażnicy, ostrzegający głosem przed niebezpieczeństwem. Nie kopią nor. Kryjówek szukają pośród skał, w norach mangust i mrówników.

Są aktywne zwykle rano i wieczorem. Mają zwyczaj stania w miejscu i wpatrywania się w jeden punkt.

Morfologia i anatomia

Góralki przypominają z wyglądu świstaka. Tułów jest walcowaty. Ich wielkość waha się od 30 do 60 cm. Mają krótki ogon. Ich ciężar wynosi do 20 kg. Na grzbiecie znajduje się ubarwiony inaczej niż reszta gruczoł. Ma dużą głowę, górną wargę rozdwojoną. Są stopochodne.

Palce są zaopatrzone w prymitywne kopytka. Jeden palec tylnej stopy ma pazur. W uzębieniu nie występują kły. W górnej szczęce znajduje się para siekaczy, które stale rosną.

Rozmnażanie

Samica po ciąży trwającej 7 miesięcy rodzi 1-6 młodych, które są dość samodzielne.

Pożywienie

Góralki są roślinożerne. Rzadko jedzą także bezkręgowce.

Ochrona i zagrożenia

Zagrożony wyginięciem jest cały rodzaj Dendrohyrax.

Ciekawostki

Potrafią skoczyć na wysokość 3 m.

Galeria zdjęć


© Media Nauka, 2014-01-08, ART-RZAD41






© Media Nauka 2008-2017 r.