Gundia zwyczajna

Gundia (Ctenodactylus gundi) to gryzoń z rodziny gundii o ciele pokrytym miękkim, żółtawym futerkiem, białym od strony brzusznej. Jest podobna do chomika. Ma długie pazury. Do pielęgnacji futra służą szczeciniaste włosy, wyrastające między palcami tylnych kończyn.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje północną Afrykę, tereny górzyste i skaliste.

Tryb życia i zachowanie

Gdy czuje się zagrożona, udaje martwą. Świetnie wspina się po skałach. Gundia przejawia zachowania terytorialne. Żyje w grupach rodzinnych.

Morfologia i anatomia

Gundia dorasta do 20 cm długości ciała. Ogon ma długość do 2 cm.

Pożywienie

Gryzoń ten zjada wyłącznie pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Samica rodzi młode owłosione i z otwartymi oczami.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ssaków

Gundiowate
Gundiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2013-03-15, GAT-350




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.