Jeżozwierz afrykański

Jeżozwierz afrykański (Hystrix cristata) to gryzoń z rodziny jeżozwierzy z długimi, szczeciniastymi włosami na głowie i przedniej części grzbietu. Tylna część grzbietu i ogon pokryte są długimi na 40 cm kolcami, ubarwionymi w jasne i ciemne paski na przemian. Kolce są łamliwe i pozostają w ciele napastnika. Dzięki grzywie i kolcom wydaje się dużo większy niż jest w rzeczywistości. Górna warga zwierzęcia jest przedzielona na pół. Włosy czuciowe występują wokół nosa i oczu, na policzkach, brodzie.

Dawna nazwa tego gatunku to jeżozwierz pospolity.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Obszar występowania jeżozwierza afrykańskiego to suche i skaliste środowisko w zachodniej i północnej Afryce oraz w Europie we Włoszech.

Tryb życia i zachowanie

Jeżozwierz prowadzi nocny tryb życia. Żyje samotnie lub w parach. Zaatakowany grzechocze kolcami i stroszy się. Prowadzi naziemny tryb życia. Kopie nory i lubi w nich samotnie (rzadziej w towarzystwie innych jeżozwierzy) spędzać czas.

Morfologia i anatomia

Długość ciała dochodzi do 70 cm, a waga ciała do 15 kg.

Pożywienie

Jeżozwierze są roślinożerne. Zjadają korzonki, korę, owoce. Lubią buraki, ziemniaki i cebulę.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 7-8 tygodni. Samica rodzi do 4 młodych (zwykle 2). Młode przychodzą na świat w gnieździe, mają otwarte oczy i miękkie kolce. Samica wydaje 2-3 mioty w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeżozwierz nie wystrzeliwuje kolców w kierunku napastnika, jak się czasem uważa. To łagodne i dość strachliwe zwierzę. Nigdy samo nie atakuje. Kolce stanowią jedynie środek obrony przed drapieżnikami, zresztą dość skuteczny. Co ciekawe, jeżozwierz potrafi się zwinąć w kulę podobnie jak nasz rodzimy jeż.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJeżozwierz indyjski
Hystrix indica
ikonaJeżozwierz malajski
Hystrix brachyura
ikonaJeżozwierz południowoafrykański
Hystrix africaeaustralis
Jeżozwierzowate
Jeżozwierzowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Jiří Gaisler, Jan Zejda - Ssaki świata, ISBN 83-7079-773-3, MUZA SA 1995
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • Klaus Richarz - Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym, ISBN 978-83-7175-788-4, Delta
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2011-11-06, GAT-97
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-06




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.