Jeżozwierze
Jeżozwierze (Hystricidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 15 gatunków w 4 rodzajach. W Polsce nie żyją przedstawiciele z tej rodziny gryzoni w naturalnym środowisku.
Wygląd
Są to duże gryzonie o krótkim ogonie, ciele pokrytym kolcami, będącymi przekształconymi włosami. Niektóre jeżatki mają dłuższy ogon zakończony kitą, który grzechocze podczas wykonywanych nim ruchów.
Gatunki
To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.

Atherurus africanus
Jeżatka afrykańska (Atherurus africanus) to gatunek ssaka z rodziny jeżozwierzy. Znaczną część ciała pokrywają spłaszczone nieco i krótsze niż u jeżozwierza kolce. Ciało z wierzchu ma brązowe ubarwienie, spód jest jasny.

Hystrix cristata
Jeżozwierz to gryzoń z rodziny jeżozwierzy. Tylna część grzbietu i ogon pokryte są długimi na 40 cm kolcami, ubarwionymi w jasne i ciemne paski na przemian. Zaatakowany grzechocze kolcami i stroszy się.
Inne gatunki
- Atherurus macrourus
- Hystrix africaeaustralis
- Hystrix brachyura
- Hystrix crassispinis
- Jeżozwierz indyjski (Hystrix indica)
- Hystrix javanica
- Hystrix pumila
- Hystrix sumatrae
- Trichys fasciculata
- Trichys lipura
Występowanie i środowisko
Żyją w Afryce, Europie i Azji. Znane są szczątki kopalne z Polski. Jeżatki zamieszkują lasy, inne pustynie i stepy. Są aktywne w nocy. Kopią nory, w których przebywają ze swoim potomstwem.
Tryb życia i zachowanie
Prowadzą naziemny tryb życia. Zaatakowane jeżozwierze stroszą kolce i atakują tyłem lub bokiem, próbując wbić kolce w ciało napastnika.
Pożywienie
Są roślinożerne. Zjadają bulwy, korzenie i owoce.
© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-48