Logo Media Nauka

Kagu

Kagu (Rhynochetos jubatus) to nazwa gatunku i jednocześnie rodziny Rhynochetidaearus liczącej jeden tylko gatunek. Upierzenie szare z pręgami na wewnętrznej stronie skrzydeł. Na głowie znajduje się długi szub, który jest ruchomy. Dziób i nogi czerwone.

Kagu (Rhynochetos jubatus)
© pierre foto - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje wyłącznie na Nowej Kaledonii (wyspa na zachód od Australii). To leśny ptak.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje odgłosy przypominające szczekanie, terkoty i syczenie. Prowadzi osiadły tryb życia. Ptaki te są terytorialne.

Morfologia i anatomia

Kagu dorasta do 55 cm długości ciała i 1,2 kg masy ciała.

Pożywienie

Kagu polują na ślimaki, pierścienice, wije, owady i jaszczurki. Pożywienia ptak ten szuka na ziemi.

Rozmnażanie

Kagu gniazduje na ziemi. Gniazdo jest zbudowane z liści. Samica składa do niego tylko jedno jajo, które wysiaduje wraz z samcem na zmianę przez 33-37 dni. Pisklęta są zagniazdownikami.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-26, GAT-6444





© Media Nauka 2008-2018 r.