Logo Media Nauka

Kanczyl filipiński

Kanczyl filipiński (Tragulus nigricans) to gatunek endemicznego ssaka z rodziny kanczyli. Ma niewielkie rozmiary, przypomina miniaturowego jelenia. Cechą charakterystyczną są ostre kły, które szczególnie dobrze widoczne są u samców i cienkie nogi.

Kanczyl filipiński (Tragulus nigricans)
© Zdjęcie udostępnione przez ZOO Wrocław

Nazwa gatunku
Kanczyl filipiński
Nazwa łacińska
Tragulus nigricans
Synonimy
Tragulus napu ssp. nigricans Thomas, 1892
Nazwy obce
angielska: Balabac Mouse Deer, Balabac Chevrotain, Philippine Mouse-deer
francuska: Chevrotain de Balbac
Pierwsze opisanie gatunku
Thomas, 1892
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Ciężar: do 1.2 kg
Maksymalna długość życia
11 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Kanczyle (Tragulidae)

Występowanie i środowisko

Występuje tylko na Filipinach. Zamieszkuje wyspy Balabac, Bugsuc i Ramos.

Tryb życia i zachowanie

Kanczyle filipińskie żyją 11 lat.

Morfologia i anatomia

Samiec osiąga masę 1200 g.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejszy przeżuwacz na świecie i jednocześnie jeden z najmniejszych ssaków kopytnych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-12-10, GAT-5114




Wiadomości

Czworonożny Dracula na skraju wymarcia

Czworonożny Dracula na skraju wymarcia

Czworonożnym Draculą nazwano kanczyle filipińskie ze względu na niewielkie, „wampirze” kły występujące u samców tego endemicznego gatunku. Jest to zwierzę zagrożone wyginięciem w środowisku naturalnym i hodowla zachowawcza już dzisiaj jest koniecznością dla przetrwania gatunku. Wrocławskie zoo hoduje kanczyle z sukcesem od 2009 r. zasilając światową i europejską populację. W październiku przyszedł na świat już 19 maluch.


© Media Nauka 2008-2018 r.