Logo Media Nauka

Kanczyle

Kanczyle (Tragulidae) to rodzina ssaków z rzędu parzystokopytnych. To najbardziej prymitywna rodzina z tego rzędu. To przeżuwacze.

Wygląd

Ssaki te przypominają niewielkie jelenie, choć są również podobne do świniowatych. Charakterystyczne są ostre kły wystające z pyska.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kanczyl filipińskiKanczyl filipiński

Tragulus nigricans

Kanczyl filipiński to gatunek endemicznego ssaka z rodziny kanczyli. Ma niewielkie rozmiary, przypomina miniaturowego jelenia. Cechą charakterystyczną są ostre kły.


Kanczyl okazałyKanczyl okazały

Tragulus napu

Kanczyl okazały (Tragulus napu) to gatunek ssaka z rodziny kanczyli. Ubarwienie rude. Od nosa do dużych oczu biegnie ciemna smuga.


Kanczyl srebrnogrzbietyKanczyl srebrnogrzbiety

Tragulus versicolor

Kanczyl srebrnogrzbiety (Tragulus versicolor) to wyjątkowo rzadki gatunek ssaka z rodziny kanczyli. Ubarwienie grzbietu jest szarawe. Przód jest brązowy. Białe pasy biegną od podbródka w kierunku pachwin.



Zdjęcia - galeria



Inne gatunki

  • Kanczyl afrykański (Hyaemoschus aquaticus)
  • Hyemoschus aquaticus
  • Moschiola indica
  • Moschiola kathygre
  • Moschiola meminna
  • Kanczyl malajski (Tragulus javanicus)
  • Tragulus kanchil
  • Kanczyl indyjski (Tragulus meminna)
  • Tragulus williamsoni

Występowanie i środowisko

To tropikalne zwierzęta. Jeden gatunek żyje w Afryce, pozostałe spotyka się w Indiach, na Półwyspie Indochińskim i na Archipelagu Sundajskim.

Tryb życia i zachowanie

Kanczyle są terytorialne i są aktywne w nocy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała osiąga 75 cm, a wysokość w kłębie do 35 cm. Maksymalny ciężar to 10 kg. Żołądek złożony jest z trzech komór.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 1-2 młode.

Pożywienie

Kanczyle przyjmują bardzo różnorodny pokarm.

Ciekawostki

To najmniejsze przeżuwacze na świecie.




© medianauka.pl, 2017-12-10, RODZ-843



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.