Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Kolczatka australijska
(Tachyglossus aculeatus)

Kolczatka australijska (Tachyglossus aculeatus) to ssak z rodziny kolczatkowatych. Ma pyszczek wyciągnięty w długi ryjek. Ma lepki, robakowaty język. Prawie całe ciało pokryte kolcami. Ma krótkie kończyny z szerokimi stopami, palce zakończone pazurami.

Kolczatka australijska (Tachyglossus aculeatus)
© BarbZ. - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kolczatka australijska (Tachyglossus aculeatus)
Nazwy obce
angielska: Short-beaked Echidna, Kangaroo Island Echidna
niemiecka: Kurzschnabeligel
czeska: Ježura australská
francuska: Échidnés À Nez Court Épineux
hiszpańska: Equidna de hocico corto
Pierwsze opisanie gatunku
(Shaw, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kolczatka australijska - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 35 cm do 53 cm
Długość ogona: 9 cm
Ciężar: od 2.5 kg do 6 kg
Maksymalna długość życia
50 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Stekowce (Monotremata)
Rodzina: Kolczatkowate (Tachyglossidae)

Występowanie i środowisko

Australia, Nowa Gwinea. Tereny pustynne oraz leśne.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie. Odbywa wędrówki w poszukiwaniu pokarmu. Aktywny nocą. W dzień ukrywa się w wykopanych przez siebie norach, pniach i szczelinach skalnych. Wystraszona kolczatka zwija się w kulkę, podobnie jak jeż.

Pożywienie

Kolczatka zjada przede wszystkim mrówki i termity.

Rozmnażanie

Samica składa zwykle 1 jajo (czasem 2-3) o średnicy 13-15 mm o skórzastej osłonie. Skorupki nie zawierają węglanu wapnia. Złożone jaja samica wkłada do okresowo rozwijającej się torby na brzuchu. Młode wylęgają się po 7-10 dniach. Są małe i niedołężne. Mleko matki jest żółte, bogate w tłuszcz, spływa po sierści i jest zlizywane przez młode. Kolczatki osiągają dojrzałość płciową pod koniec pierwszego roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kolczatka australijska jest jednym z nielicznych ssaków składającym jaja.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-27, GAT-198








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.