Logo Media Nauka

Kolczatkowate

Kolczatkowate (Tachyglossidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 3 gatunki.

Wygląd

Pysk kolczatkowatych przypomina długi ryjek w kształcie rurki. Ciało pokryte jest włosami i kolcami. Przy tylnej nodze znajduje się ostroga.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kolczatka australijskaKolczatka australijska

Tachyglossus aculeatus

Przedstawiciel ssaków o ciele pokrytym kolcami. Jest to jeden z nielicznych ssaków, który składa jaja.


Nazwa rodziny
Kolczatkowate (Tachyglossidae)
Występowanie
Australia, Nowa Gwinea, Tasmania.
Liczba gatunków na świecie
4
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Stekowce (Monotremata)
Rodzina: Kolczatkowate (Tachyglossidae)
Długość ciała
Długość: 30-90 cm.
Masa ciała: 2,5-10 kg.
Największy gatunek
Prakolczatka nowogwinejska (Zaglossus bruijni)
Najmniejszy gatunek

Inne gatunki

  • Prakolczatka górska (Zaglossus attenboroughi)
  • Prakolczatka papuaska (Zaglossus bartoni)
  • Prakolczatka nowogwinejska (Zaglossus bruijni)

Występowanie i środowisko

Kolczatkowate żyją w Australii, na Nowej Gwinei i w Tasmanii.

Tryb życia i zachowanie

Kolczatkowate kopią nory o znacznych długościach. Kolczatki z Alp Australijskich zapadają w sen zimowy na około 3 tygodni.

Morfologia i anatomia

Kolczatkowate nie posiadają zębów. Język jest długi o robakowatym kształcie. Poluje na te owady rozkopując ich gniazda. Są mało odporne na wysokie temperatury. To zwierzęta endotermiczne, ale potrafią utrzymywać stałą temperaturę 32 °C.

Rozmnażanie

Kolczatkowate składają jaja o skórzastej skorupie, które są noszone przez samice w tak zwanej wylęgarce - fałdzie skórnym na brzuchu. Młode piją mleko matki. Laktacja trwa 6 miesięcy.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowią mrówki, termity i larwy innych owadów. Prakolczatki zjadają także dżdżownice.

Ochrona i zagrożenia

Prakolczatka jest uznawana za gatunek zagrożony wyginięciem.

Ciekawostki

Tubylcy polują na kolczatkowate dla smacznego mięsa.

Kolczatka potrafi w ciągu 1 minuty wykopać norę, w której całkowicie się potrafi schować.

Zdjęcia - galeria



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-92



© Media Nauka 2008-2018 r.