Logo Serwisu Media Nauka

Konura czarnogłowa
(Aratinga (Nandayus) nenday)

Konura czarnogłowa (Aratinga nenday) to piękna papuga o zielonym ubarwieniu za wyjątkiem czarnej głowy i niebieskiego ogona. Samiec i samica mają podobne ubarwienie

Konura czarnogłowa (Aratinga (Nandayus) nenday)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Konura czarnogłowa (Aratinga (Nandayus) nenday)
Nazwy obce
angielska: Nanday parakeet
niemiecka: Nandaysittich
czeska: Nandej černohlavý
francuska: Conure nanday
hiszpańska: El ñanday
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1823)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 30 cm do 31 cm
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jaja białe, zaokrąglone.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje Amerykę Południową, w Ameryce Północnej można spotkać wiele osobników zdziczałych, uciekinierów z hodowli.

Tryb życia i zachowanie

Są to bardzo hałaśliwe ptaki.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-29, GAT-4377




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.