Logo Media Nauka

Facebook

Konura słoneczna (Aratinga solstitialis)
© satura_ - Fotolia.com

Konura słoneczna

Konura słoneczna (Aratinga solstitialis) to gatunek papugi podobnej do konury ognistobrzuchej, od której odróżnia ją bardziej żółte upierzenie. Upierzenie żółte z pomarańczową głową i spodem ciała. Ogon oraz skrzydła zielono-niebieskie. Nogi oraz dziób są czarne. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Często samiec ma bardziej pomarańczowe upierzenie w okolicach głowy.

Występowanie i środowisko

Konura słoneczna występuje w Ameryce Południowej na obszarach leśnych oraz terenach otwartych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy stada. Papuga ta żyje 25 lat. To bardzo ruchliwy i hałaśliwy ptak.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 30 cm.

Pożywienie

Zjada owoce, orzechy, jagody, pąki.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziupli, najczęściej na palmach. Samica składa 3-4 jaja, które sama wysiaduje przez 24-25 dni. Młode opuszczają gniazdo po 8 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku to bardzo hałaśliwa papuga. Najlepiej trzymać parę w przestronnej wolierze.
Rodzaj klatki i wyposażenie
RozmnażanieGatunek łatwo się rozmnaża.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

© medianauka.pl, 2018-11-23, GAT-7122




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga (Nandayus) nenday
ikonaKonura jendaj
Aratinga jandaya
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.