Logo Serwisu Media Nauka

Konura jendaj
(Aratinga jandaya)

Konura jendaj (Aratinga jandaya) to piękna, kolorowa papuga o żółtej głowie, czerwonawej otoczce wokół oczu i nasady dzioba, spodzie, zielonych skrzydłach. Dziób czarny. Samiec i samica są tak samo upierzeni.

Konura jendaj (Aratinga jandaya)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Konura jendaj (Aratinga jandaya)
Nazwy obce
angielska: Jandaya Parakeet
niemiecka: Jendayasittich
francuska: Conure jandaya
hiszpańska: Cotorra jandaya
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Konura jendaj - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa, zamieszkuje lasy tropikalne, plantacje kokosowych orzechów, gospodarstwa rolne, pastwiska.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach.

Pożywienie

Zjada owoce, ryż, kukurydzę, zielone części roślin.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew na wysokości 15 m. Samica składa 3 jaja, które wysiaduje przez 26 dni. W tym czasie samiec karmi samicę. Po 8 tygodniach pisklęta stają się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-14, GAT-597








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.