Konura ognistobrzucha

Konura ognistobrzucha, konura jendaj (Aratinga jandaya) to piękna, kolorowa papuga o żółtej głowie, czerwonawej otoczce wokół oczu i nasady dzioba, spodzie, zielonych skrzydłach. Dziób czarny. Samiec i samica są tak samo upierzeni.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa, zamieszkuje lasy tropikalne, plantacje kokosowych orzechów, gospodarstwa rolne, pastwiska.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach.

Pożywienie

Zjada owoce, ryż, kukurydzę, zielone części roślin.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach drzew na wysokości 15 m. Samica składa 3 jaja, które wysiaduje przez 26 dni. W tym czasie samiec karmi samicę. Po 8 tygodniach pisklęta stają się samodzielne.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKonura czarnogłowa
Aratinga nenday
ikonaKonura słoneczna
Aratinga solstitialis
Papugowate
Papugowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2013-06-14, GAT-597




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.