Logo Serwisu Media Nauka

Krągłojęzyczka zwyczajna
(Discoglossus pictus)

Krągłojęzyczka zwyczajna (Discoglossus pictus) to gatunek płaza z rodziny krągłojęzycznych. Gatunek ten jest bardzo trudny do rozróżnienia od innych gatunków z tej rodziny. Samiec jest nieco większy od samicy. Ma dość szeroka głowę z ostro zakończonym pyskiem. Źrenice są okrągłe. Nie widać błon bębenkowych. Na skórze widoczne są brodawki. Samce mają dłuższe błony pławne i rezonatory. Ubarwienie ciała zmienne: szare, oliwkowe, kremowe, beżowe, żółtawe, rdzawe, czerwonawe. Na ciele występują ciemniejsze plamy, czasem jasno obrzeżone. Przez grzbiet biegnie jaśniejszy pas. Spód jest białawy.

Krągłojęzyczka zwyczajna (Discoglossus pictus)
© McCarthys_PhotoWorks - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Krągłojęzyczka zwyczajna (Discoglossus pictus)
Nazwy obce
angielska: Painted Frog
niemiecka: Gemalter Scheibenzüngler
francuska: Discoglosse Peint
hiszpańska: Sapillo Pintojo Mediterráneo
Pierwsze opisanie gatunku
Otth, 1837
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Krągłojęzyczka zwyczajna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 60 mm do 70 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Płazy (Amphibia)
Rząd: Płazy bezogonowe (Anura)
Rodzina: Ropuszkowate, krągłojęzyczne (Discoglossidae)

Występowanie i środowisko

Krągłojęzyczka zwyczajna zamieszkuje wyspy na Morzu Śródziemnym. Są to Sycylia, Malta i Gozo. Gatunek ten występuje też w Afryce na jej północnym terytorium, na wybrzeżu. Niektóre źródła podają o introdukcji tego gatunku we Francji i Hiszpanii. Występuje na terenie nizinnym i górskim. Lubi zarówno rzeki jak i wody stojące.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi ziemno-wodny tryb życia o aktywności całodobowej. Na Malcie zapada w sen letni w przypadku występowania suszy.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 6-7 cm. Język jest poduszkowaty, przyrośnięty do dna jamy gębowej.

Pożywienie

Poluje na owady i ich larwy, mięczaki, pajęczaki, dżdżownice i młode rybki.

Rozmnażanie

Może się rozmnażać kilka razy w roku w różnych terminach, zwykle w okresie zimowo-wiosennym. Samce wabią samice głosem. Samica składa skrzek w kłębach po kilkadziesiąt jajeczek, około tysiąca podczas jednych godów. Po około 47 dniach larwy przeobrażają się.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-06, GAT-1757







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.