Logo Media Nauka

Facebook

Kukurydza zwyczajna (Zea mays)
© lovelyday12 - stock.adobe.com

Kukurydza zwyczajna

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych, uprawiana jako zboże już od 7 tysięcy lat (udomowienie nastąpiło około 5 000 r. p.n.e.). Jest także uprawiana jako roślina ozdobna i pastewna oraz warzywo.

Wybrane odmiany i podgatunki.

  • Zea mays ssp. saccharata - kukurydza cukrowa - odmiana uprawiana na całym świecie, podobna do kukurydzy pastewnej o bardzo słodkich ziarnach.

 

Występowanie i środowisko PL - obcy

W Polsce to roślina obcego pochodzenia, uprawna i przejściowo dziczejąca. Kukurydza nie występuje w stanie dzikim. Kukurydza zwyczajna to udomowiona dzikiej trawy pochodzącej z Meksyku.

Kwitnie w okresie od czerwca do października. To roślina ciepłolubna.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 1-3 m.

Łodyga jest obła, pełna, wypełniona gąbczastą substancją.

Liście są zielone, szerokie, skrętoległe.

Kwiaty są męskie tworzą na szczycie rośliny wiechę, kwiaty żeńskie to kolby, wyrastające na pędach bocznych. Kwiaty żeńskie zakończone są długimi i nitkowatymi kłoskami.

Rozmnażanie

To roślina jednopienna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kukurydza nie jest uprawiana jedynie dla ziarna. Części zielone roślin to cenna pasza dla zwierząt.

W Europie kukurydza pojawiła się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

Pytania

Czy kukurydza to trawa? Tak.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-05-07, GAT-14183


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Kwitnie kukurydza.
          Wysiew kukurydzy cukrowej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
trawy
rośliny ogrodowe
zboża
rośliny uprawne przemysłowe
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do obojętnego.
pH 6.0-7.0
Właściwości glebyPodłoże piaszczyste, gliniaste, próchnicze
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieMożna ją uprawiać na tym samym miejscu w następnym roku, choć zaleca się okresowe zmianowanie.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieMożna zastosować obornik lub kompost tuż podczas wysiewu.
PodlewaniePodczas suszy należy podlewać.
MrozoodpornośćNie jest odporna na przymrozki.
StanowiskoNasłonecznione, ciepłe, osłonięte od wiatru.
Rozstawasiejemy po 4 ziarna co 20-30 cm w rzędach w odległości 60-100 cm od siebie. Po przerwaniu zostawiamy 2 rośliny.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieWysiew nasion.
Dodatkowe informacjePodłoże możemy mulczować.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaMiskant chiński
Miscanthus sinensis
ikonaMiskant olbrzymi
Miscanthus ×giganteus
ikonaKostrzewa czerwona
Festuca rubra
ikonaMiskant cukrowy
Miscanthus sacchariflorus
ikonaProso rózgowate
Panicum virgatum
ikonaKostrzewa łąkowa
Festuca pratensis
ikonaOwies głuchy
Avena fatua
ikonaOwies zwyczajny
Avena sativa
ikonaPszenica orkisz
Triticum spelta
ikonaJęczmień dwurzędowy
Hordeum distichon
ikonaPszenica twarda
Triticum durum
Wiechlinowate, trawy
Wiechlinowate, trawy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek - Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.