Logo Media Nauka

Kurtaczek blady (Pitta nympha)
© chamnan phanthong - stock.adobe.com

Kurtaczek blady

Kurtaczek blady (Pitta nympha) to gatunek ptaka z rodziny kurtaczków o krępej budowie ciała z krótkim ogonem. Jest pięknie ubarwiony. Wierzch zielony, na skrzydle jaskrawa, niebieska smuga. Ogon z wierzchu niebieski. Kuper pomarańczowoczerwony, spód i część głowy żółtawe. Od czarnego dzioba przez oko do karku biegnie czarny pas. Na głowie brązowa czapeczka z czarną kreską. Nogi bladoróżowe.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji (Japonia, Chiny oraz Indonezja).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16-20 cm, ciężar ciała 67-155 g.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-05, GAT-3522


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKurtaczek modroskrzydły
Pitta moluccensis
ikonaKurtaczek ozdobny
Pitta elegans
ikonaKurtaczek rudy
Pitta oatesi
Kurtaczki
Kurtaczki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Mark Brazil - Birds of Japan, ISBN 978-1-4729-1386-9, HELM 2016

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.