Logo Media Nauka

Kurtaczek modroskrzydły (Pitta moluccensis)
© kumarn - stock.adobe.com

Kurtaczek modroskrzydły

Kurtaczek modroskrzydły (Pitta moluccensis) to ptak z rodziny kurtaczków, pięknie ubarwiony, o krępej budowie ciała. Ogon krótki. Ciało ma zielony wierzch, spód żółtawo-pomarańczowo-czerwony, turkusowe pokrywy skrzydłowe. Sterówki są czarne i mają niebiesko-zielone końce.

Występowanie i środowisko

Gatunek zasiedla południową część Azji (Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Malezja), gdzie gniazduje. Odbywa wędrówki na Sumatrę i Borneo w Indonezji. To ptak leśny. Żyje w jego poszyciu. Jest obecny w parkach i ogrodach. Lubi sąsiedztwo wody.

Tryb życia i zachowanie

Przejawia silne zachowania terytorialne. aby rozbić muszle ślimaka, używa do tego kamieni.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 19-20 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, pierścienice, mięczaki, skorupiaki.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Gniazduje pośród korzeni drzew. Gniazdo ma kulisty kształt. Prowadzi do niego boczne wejście. W złożeniu 3-6 jaj. Czas inkubacji wynosi 15-17 dni. wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-12, GAT-9524


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKurtaczek rudy
Pitta oatesi
Kurtaczki
Kurtaczki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.