Logo Media Nauka

Facebook

Kurtaczek sinopierśny (Pitta steerii)
© feathercollector - stock.adobe.com

Kurtaczek sinopierśny

Kurtaczek sinopierśny (Pitta steerii) to gatunek ptaka z rodziny kurtaczków. Upierzenie sinoniebieskie z zielonym wierzchem skrzydeł, czarną głową, białym gardłem. Kuper czerwony. Na brzuchu czarna plama.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Indonezji. To endemit na Filipinach.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-06, GAT-3515




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKurtaczek blady
Pitta nympha
ikonaKurtaczek modroskrzydły
Pitta moluccensis
ikonaKurtaczek ozdobny
Pitta elegans
ikonaKurtaczek rudy
Pitta oatesi
Kurtaczki
Kurtaczki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.