Logo Serwisu Media Nauka


Mangaba rudoczelna, mangaba zwyczajna (Cercocebus torquatus)

Mangaba rudoczelna, mangaba zwyczajna (Cercocebus torquatus) to ssak z rodziny małp wąskonosych. Głowa ma owalny kształt, mocno wydłużony pysk, mocno zaznaczone łuki brwiowe i duże torby policzkowe, gdzie częściowo małpa trawi pokarm. Zarówno tułów jak i kończyny są bardzo smukłe. Futro ma kolor szarobrunatny, na spodniej części ciała - szare. Włosy na głowie mają rudy kolor. Koniec ogona ma jaśniejszy kolor. Na twarzy wydatne bokobrody.

Mangaba rudoczelna, mangaba zwyczajna (Cercocebus torquatus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mangaba rudoczelna, mangaba zwyczajna (Cercocebus torquatus)
Synonimy
Cercocebus torquatus podgatunek torquatus (Kerr, 1792)
Nazwy obce
angielska: White-collared Mangabey, Collared Mangabey, Sooty Mangabey, Red-capped Mangabey
niemiecka: Halsbandmangabe
czeska: Mangabej rudohlavý, Mangabej obecný
francuska: Mangabey Couronné, Mangabey Enfumé
hiszpańska: Mangabey De Collar Blanco
Pierwsze opisanie gatunku
(Kerr, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mangaba rudoczelna, mangaba zwyczajna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 70 cm
Długość ogona: 80 cm
Ciężar: do 15 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Afryka zachodnia. Niższe partie lasów, tereny podmokłe i zalewowe.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywna w dzień. Żyje w stadach, które liczą około 30 osobników. Prowadzi nadrzewny tryb życia. Na ziemię schodzi często. Jest sprawna pośród drzew i na ziemi. Prowadzi koczowniczy tryb życia.

Pożywienie

Liście, nasiona, owoce, orzechy, owady, grzyby.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 24 tygodnia. Samica rodzi zwykle 1 młode. Młode nie mają rudej plamy na głowie i pozostają pod opieką matki przez rok. Samiec nie bierze udziału w wychowaniu dziecka. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 lat. Samce zakładają nowe rodziny, samice pozostają w grupie rodzinnej.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-15, ART-GAT174




Polecamy