logo




Miodowody

Miodowody (Indicatoridae) to rodzina ptaków z rzędu łaźców, do której zaliczamy 17 gatunków.

Wygląd

Upierzenie brązowawe, oliwkowe, szarawe, z białawym spodem, żółtawymi plamami.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Miodowodzik szarogłowyMiodowodzik szarogłowy

Prodotiscus zambesiae

Miodowodzik szarogłowy (Prodotiscus zambesiae) to gatunek ptaka z rodziny miodowodów. upierzenie niepozorne, z wierzchu oliwkowo-brązowe, jaśniejsze od spodu.





Inne gatunki

  • miodowód malajski (Indicator archipelagicus)
  • miodowód grubodzioby (Indicator conirostris)
  • miodowód brodaty (Indicator exilis)
  • miodowód duży (Indicator indicator)
  • miodowód plamisty (Indicator maculatus)
  • miodowód ubogi (Indicator meliphilus)
  • miodowód szarogłowy (Indicator minor)
  • miodowód mały (Indicator pumilio)
  • miodowód łuskogardły (Indicator variegatus)
  • miodowód oliwkowy (Indicator willcocksi)
  • miodowód himalajski (Indicator xanthonotus)
  • miodowód lirosterny (Melichneutes robustus)
  • miodziarz żółtostopy (Melignomon eisentrauti)
  • miodziarz ciemny (Melignomon zenkeri)
  • miodowodzik ciemny (Prodotiscus insignis)
  • miodowodzik jasnobrzuchy (Prodotiscus regulus)

Występowanie i środowisko

Miodowody występują w Afryce i południowej części Azji. Preferują tereny leśne i zadrzewienia, często górskie.

Tryb życia i zachowanie

Jeden z gatunków afrykańskich prowadzi ludzi do gniazd pszczół.

Morfologia i anatomia

Długość ciała 10-20 cm, a ciężar ciała 9-62 g.

Rozmnażanie

To pasożyty lęgowe. Pisklęta maja dzioby z hakami, dzięki czemu niszczą jaja gospodarza lub zabijają pisklęta.

Pożywienie

W diecie miodowodów przeważają owady, rzadziej owoce i pszczeli wosk. Potrafią się żywić wyłącznie woskiem przez cały miesiąc.




© medianauka.pl, 2019-05-19, RODZ-758



 

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Biblioteczka Montessori. Przyroda
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.