Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Muchołówka mała
(Ficedula parva)

Muchołówka mała (Ficedula parva) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny muchołówek. Jest dużo mniejsza od wróbla. Wierzch jest szarobrunatny, spód białawy, z rdzawym nalotem. Samiec ma gardło pomarańczowe.

Muchołówka mała (Ficedula parva)
© Dubults - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Muchołówka mała (Ficedula parva)
Nazwy obce
angielska: Red-breasted Flycatcher
niemiecka: Zwergschnäpper
czeska: Lejsek malý
francuska: Gobemouche nain
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1792)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 13 cm
Ciężar: do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Muchołówki (Muscicapidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje zwarte lasy mieszane i liściaste. Zamieszkuje Europę i Azję oraz północną część Afryki. W Polsce spotykana bardzo rzadko.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje do nas w maju, a odlatuje od sierpnia do września. Ma zwyczaj częstego kiwania ogonem. Zimuje w południowej części Azji.

Morfologia i anatomia

Osiąga 13 cm długości ciała i 10 g ciężaru ciała.

Pożywienie

Poluje na owady w locie.

Rozmnażanie

Gniazduje w płytkich dziuplach, szczelinach. Budulec na gniazdo stanowią zbutwiałe liście, mech oraz sucha trawa. Lęgi odbywają się raz w roku w czerwcu. Samica składa 5-6 jaj. Okres inkubacji wynosi 13-14 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak chroniony.

Ciekawostki

To najmniejsza rodzima muchołówka.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-06-02, GAT-4372


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
muchołówka mała
    tlo-ikona       

Muchołówka mała przylatuje do Polski z zimowiska.

     tlo-ikona      

okres lęgowy muchołówki małej.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Muchołówka mała odlatuje na zimę.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.