Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Muchołówka żałobna
(Ficedula hypoleuca)

Muchołówka żałobna (Ficedula hypoleuca) to najliczniejsza z naszych muchołówek. To ptak mniejszy od wróbla. Brzeg ogona jest biały. Biały jest też spód ciała. Samce wiosną są zwykle z wierzchu czarne, czarne mają też skrzydła z dużą białą plamą. Poza tym okresem stają się brunatne. Na czole występują dwie lub jedna biała plama. Samice są z wierzchu brązowe.

Muchołówka żałobna (Ficedula hypoleuca)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Muchołówka żałobna (Ficedula hypoleuca)
Nazwy obce
angielska: European Pied Flycatcher, Pied Flycatcher
niemiecka: Trauerschnäpper
czeska: Lejsek černohlavý
francuska: Gobemouche noir
hiszpańska: Papamoscas cerrojillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Muchołówka żałobna - mapa występowania na świecieMuchołówka żałobna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 14 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 21 cm do 24 cm.
Ciężar: od 10 g do 15 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Muchołówki (Muscicapidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie, Azji oraz w północnej części Afryki. Na zimowiska odlatuje do Afryki centralno-zachodniej w okolice równika. Preferuje środowisko leśne, nawet suche bory iglaste, gdzie rozmnaża się w rozwieszanych przez ludzi budkach lęgowych, różne zadrzewienia, parki, także te w miastach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Zwykle żyje samotnie. Przejawia zachowania terytorialne. Poluje w powietrzu, zbiera też ofiary z powierzchni liści. W razie niepogody pożywienia szuka na ziemi. Ma zwyczaj ciągłego potrząsania skrzydłami.

Pożywienie

Ptak ten poluje na owady, późnym latem i jesienią zjada też jagody.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Na ogół jest monogamiczna, może też jednak tworzyć inne związki. Gniazduje w dziuplach, skrzynkach lęgowych. Samica na przełomie kwietnia i maja składa od 5 do 7 jaj. Wysiaduje je samodzielnie przez 13-15 dni. Samiec może pomagać w karmieniu piskląt. Mija 14-17 dni od wyklucia do chwili uzyskania lotności przez młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-13, GAT-840


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
muchołówka żałobna
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

W Polsce można obserwować muchołówkę żałobną.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Muchołówka żałobna składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.