Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Muchołówka białoszyja
(Ficedula albicollis)

Muchołówka białoszyja (Ficedula albicollis) to miejscami bardzo liczny ptak leśny. Ptak ten jest bardzo podobny do muchołówki żałobnej. Samiec ma czarny wierzch ciała, a na czole znajduje się charakterystyczna biała plama. Na szyi jest biała obroża. Widoczne jest też białe lusterko na skrzydle. Biała plama znajduje się również na górze kupra. Samice są brązowawe z wierzchu i białe od spodu.

Muchołówka białoszyja (Ficedula albicollis)
© ryzhkov_sergey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Muchołówka białoszyja (Ficedula albicollis)
Nazwy obce
angielska: Collared Flycatcher
niemiecka: Halsbandschnäpper
czeska: Lejsek bělokrký
francuska: Gobemouche à collier
hiszpańska: Papamoscas collarino
Pierwsze opisanie gatunku
(Temminck, 1815)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Muchołówka białoszyja - mapa występowania na świecieMuchołówka białoszyja - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 14 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 22 cm do 24 cm.
Ciężar: od 9 g do 19 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Muchołówki (Muscicapidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, gdzie gniazduje. Zimę spędza w Afryce. Zamieszkuje lasy i luźne zadrzewienia. Preferuje lasy liściaste. Czasem zasiedla parki miejskie, jak ma to miejsce we Wrocławiu.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten przebywa w koronach drzew. Jest samotnikiem, a w okresie lęgowym tworzy pary.

Pożywienie

Poluje na owady latające i ich larwy oraz inne bezkręgowce. Zjada też nasiona i owoce roślin.

Rozmnażanie

Część samców odbywa lęgi z kilkoma samicami naraz. Gniazduje w dziuplach i skrzynkach lęgowych. Budulcem na gniazdo jest sucha trawa, liście i łodygi. W zniesieniu 4-7 (wyjątkowo 9) jaj. Samica składa je w maju, a przy złożeniu przedostatniego zaczyna je wysiadywać przez 12-14 dni. Pisklętami zajmuje się samiec i samica. Po 15-18 dniach młode potrafią latać. Po kolejnych 10 dniach młode są już samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Muchołówka białoszyja może się krzyżować z muchołówką żałobną.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-02, GAT-784


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
muchołówka białoszyja
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

W Polsce można obserwować muchołówkę białoszyją.

    tlo-ikona       

Samica muchołówki białoszyjeje składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.