Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Mysz leśna (Apodemus flavicollis)

Mysz leśna (Apodemus flavicollis) to ssak z rodziny myszowatych. Ciało dorosłej myszy leśnej jest pokryte rudo-brunatnym futerkiem z wierzchu i boków, spód jest biały. Na piersi widoczna żółta plamka. Młode mają sierść szarą. Czasem wyrządza szkody w szkółkach leśnych.

Mysz leśna (Apodemus flavicollis)
© Anna Kravchuk - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mysz leśna (Apodemus flavicollis)
Synonimy
Apodemus arianus (Blanford, 1881)
Apodemus ponticus
Nazwy obce
angielska: Yellow-necked Field Mouse
niemiecka: Gelbhalsmaus
czeska: Myšice lesní, myšice žlutohrdlá
francuska: Mulot À Collier, Mulot À Collier
hiszpańska: Ratón Leonado, Ratón Leonado
Pierwsze opisanie gatunku
(Melchior, 1834)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mysz leśna - mapa występowania na świecieMysz leśna - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 90 mm do 12 cm
Długość ogona: 13 cm
Ciężar: od 20 g do 60 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Myszowate (Muridae)

Występowanie i środowisko

Lasy Europy, Azji. Występuje na terenie całej Polski.

Tryb życia i zachowanie

Świetnie wspina się po drzewach. Żeruje na powierzchni ziemi. Buduje gniazda, czasem wysoko nad ziemią pośród gałęzi drzew.

Pożywienie

Nasiona i owoce drzew oraz owady.

Rozmnażanie

Rozmnaża się w okresie poza zimą. Rocznie wyprowadza 2-4 mioty. Ciąża trwa 23-26 dni, po której samica rodzi 3-8 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Mysz leśna nie wydziela charakterystycznego "mysiego" zapachu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-10, ART-GAT319




Polecamy