Logo Media Nauka

Mysz polna (Apodemus agrarius)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Mysz polna

Mysz polna (Apodemus agrarius) to ssak z rodziny myszowatych. Ciało pokryte rudym futerkiem z wierzchu, białym od spodu. Wzdłuż grzbietu przechodzi ciemna smuga.

Występowanie i środowisko PL

Występuje od środkowej części Europy po Japonię. Żyje na terenie całej Polski poza Tatrami i Podhalem. Zamieszkuje pola i łąki. Zimą przebywa w stogach siana i stodołach.

Tryb życia i zachowanie

Słabo się wspina. Nie skacze. Kopie nory. Jest aktywna zarówno w dzień jak i w nocy. Gromadzi zapasy pokarmu.

Pożywienie

Jest wszystkożerna, zjada głównie nasiona. Je także owady.

Rozmnażanie

Okres godowy trwa cały rok za wyjątkiem zimy. Rocznie wyprowadza 3-4 mioty. Po ciąży trwającej 21-23 dni samica rodzi 4-9 młodych. Dojrzałość płciową osiąga w 4 miesiącu życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest szkodnikiem upraw polnych.

Ciekawostki

Liczebność populacji jest bardzo zmienna. W czasie pojawów masowych wyrządza ogromne szkody w uprawach.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-10, GAT-290

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Mysz polna
     

Trwa okres rozrodczy myszy polnej

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMysz leśna
Apodemus flavicollis
ikonaMysz zaroślowa
Apodemus sylvaticus
Myszowate
Myszowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.