Logo Media Nauka

Facebook

Mysz polna (Apodemus agrarius)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Mysz polna

Mysz polna (Apodemus agrarius) to ssak z rodziny myszowatych. Ciało pokryte rudym futerkiem z wierzchu, białym od spodu. Wzdłuż grzbietu przechodzi ciemna smuga.

Występowanie i środowisko PL

Występuje od środkowej części Europy po Japonię. Żyje na terenie całej Polski poza Tatrami i Podhalem. Zamieszkuje pola i łąki. Zimą przebywa w stogach siana i stodołach.

Tryb życia i zachowanie

Słabo się wspina. Nie skacze. Kopie nory. Jest aktywna zarówno w dzień jak i w nocy. Gromadzi zapasy pokarmu.

Pożywienie

Jest wszystkożerna, zjada głównie nasiona. Je także owady.

Rozmnażanie

Okres godowy trwa cały rok za wyjątkiem zimy. Rocznie wyprowadza 3-4 mioty. Po ciąży trwającej 21-23 dni samica rodzi 4-9 młodych. Dojrzałość płciową osiąga w 4 miesiącu życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest szkodnikiem upraw polnych.

Ciekawostki

Liczebność populacji jest bardzo zmienna. W czasie pojawów masowych wyrządza ogromne szkody w uprawach.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-10, GAT-290


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa okres rozrodczy myszy polnej
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ssaków

ikonaMysz leśna
Apodemus flavicollis
ikonaMysz zaroślowa
Apodemus sylvaticus
Myszowate
Myszowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki myszy i ser
Puzzle 1000 Ssaki
Kubek zwierzęta świata
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.